29 Kasım 2016 Salı

INGBERMAN





Chicago ve Northwestern üniversitelerinde matematik hocalığı yapan Monroe INGBERMAN tarafından geliştirilen bu konvansiyon açanın reverse yapmasından sonraki konuşmalarda en uygun kontratı bulmaya yardımcı olmaktadır.

ortak …  siz

1karo… 1pik

2kör

Ortak en az 17 puan ile reverse konuşması yapmış ve aynı zamanda karolarının körlerinden daha uzun olduğunu göstermiştir.

Buraya kadar güzel, 2 kör konuşması forsing bir konuşma mıdır?

Eskilerde hayır cevabı verilirken günümüzde bu konuşma en az bir tur forsing olarak kabul edilmektedir. Sizden iki seviyesinde bir cevap gelseydi bire iki zon forsingi sistemi oynamanıza bakılmaksızın, açanın reverse konuşması zon-forsing olarak kabul edilecekti.

Cevapçının bundan sonraki hangi konuşmaları forsingdir?

Bu konuda uygulanan genel bir anlaşma yoktur ve yeni bir ortaklık kurulurken konuşulması gereken önemli hususlardandır. Ingberman konvansiyonu oynayarak hangi konuşmaların forsing olup olmadığını öğrenirsiniz.

Yukarıda verilen konuşmalara siz cevapçı olarak 2 Nt derseniz bu Ingberman konvansiyonu demektir.

Zayıf bir el gösterir ve daha yukarılara çıkmadan uygun bir yerde duralım demek ister. Aynı zamanda açan ortağa 3 trefl demesini ve sizin konuşmanıza pas geçmesini ister

Cevapçı olarak zayıf bir elle ortağın reverse konuşmasına 2 Nt diyerek Ingberman konvansiyonunu uyguluyorsunuz ve ortaktan 3 trefl demesini istiyorsunuz. Gelen 3 trefl cevabına da 3 karo tercih konuşması yaparak ortağa elinizin zayıf olduğunu gösteriyorsunuz. Ortağınız da elini yeniden değerlendirerek bu zayıf konuşmaya devam edebilecek kuvveti elinde görmeyerek pas geçiyor. Cevapçı olarak sizin elinizde ilaveten Dxx karolar olsaydı 2 Nt yerine hemen 3 karo diyerek elinizin zon oynamaya hazır olduğunu belirtecektiniz.

Unutulamamalıdır ki açanın iki seviyesinde bir cevaba reverse yapması zon forsingi olduğu için cevapçının 2 Nt deklaresi Ingberman olmayıp natüreldir, konuşulmamış renk olan karodan en az bir durdurucu gösterir.(1Kör>2Trefl>2 pik>2Nt)

Açan ve reverse konuşması yapan ortağın elinde 19 Hcp varsa, Ingberman yapan cevapçının isteği olan 3 trefl yerine başka bir konuşma yapar (aynen bazı transfer konuşmalarında ki transfer kırma gibi) ve elinin kuvvetini gösterir.

Cevapçı olarak siz kötü bir 6 puanınız olsa dört adet köre rağmen 2 Nt diyecektiniz ve gelen 3 trefl konuşmasına 3 kör diyerek oyunu kapatmak isteyecektiniz. Oysa burada verilen 3 kör deklaresi forsing olup açanın 4 karo kontroluna 5 trefl cue-bidle cevaplandırıyorsunuz. Açanın da merakı sizdeki trefl kontrolu olduğu için 6 kör diyor.

Ingberman konvansiyonunda cevapçının açanın renklerinden birini tercih etmesi forsingdir. Aynı şekilde cevapçının sıçrayarak kendi rengini konuşması yine forsingdir:

ortak …. Siz

1karo …  1pik

2kör   …  3pik

-Her konvansiyon natürel konuşmalarda bir konuşmanın yerini alabilir ve sizi natürel konuşmaktan men edebilir. Ingberman oynarken de 2 Nt konvansiyon konuşması olduğu için natürel 2 Nt yerine ne konuşabiliriz?

Natürel oynasanız 2 Nt diyecektiniz. Ingberman oynarken de 2 Nt deyin. Zon yapacak bir eliniz olmadığını görüyorsunuz ve gelecek 3 trefle pas geçeceksiniz.Nadir olmakla beraber elinizde ikili trefl ile de aynı konuşacaksınız. Cevapçının kendi rengini tekrar etmesinin 'non-forcing' oynadığınızı ve yukardaki elde trefl ikili ve kör beşli ise 2 Kör diyeceğinizi unutmayın.

Ayrıca yukarda ki ele birkaç puan eklerseniz zon yapabileceğinizi düşünerek önce

2 Nt > 3 Trf > konuşmasını 3 Nt ile sonuçlandırabilirsiniz. Eğer konuşulmamış trefl renginde durdurucunuz varsa hemen 3 Nt deklare edebilirsiniz.

ÖZET

A. Açanın bir seviyesindeki cevaba reverse yapması bir tur için forsingdir. Cevapçının iki cevap şıkkı vardır:

a) Zayıf elle kendi rengini 2 seviyesinde tekrar etmek veya 2 Nt (Ingberman) konuşmak

b) Bütün diğer konuşmalar zon forsingidir.

B. Eğer cevapçı 2 Nt demişse açanın 3 Trefl demesi istenir. Açan reverse konuşmasını minimum seviyede yapmış ise 3 trefl der, aksi halde diğer konuşmalar kuvvet gösterir.

C. 3 Trefl konuşmasından sonraki cevapçının deklaresi 'sign-off'  kabul edilir. Açan halen ekstra değerli bir el ile konuşmasına devam edebilir.

D. Cevapçı ortağın reverse konuşmasından sonra, konuşulmamış dördüncü renkte iyi durdurucuları varsa el değerlendirmesi ile 3 Nt diyebilir. Durdurucularına güvenmiyorsa önce 2 Nt sonra 3 Nt diyebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder