29 Kasım 2016 Salı

BART KONVANSİYONU

Bart (Konvansiyonu) Leslie C. Bart tarafından geliştirilen Forcing 1NT) üzerine Açanın 2 Trerf rebidi sonrası Cevapçının  2 Karo rebidinib artifisyel olduğu bir Konvansiyon.
Forsing 1 NT sonrası Açan sıklıkla 2 Trefl rebid eder. ( Açan Minimumdur ve başka bir dörtlü rengi yoktur).
Bunun üzerine Cevapçının 2 seviyesinde rebidi,  Açana destek vermeyen zayıf bir el ve 5+ renk gösteriyordu. Bu durum, Açanın  Cevapçının rengine fiti olmadığı durumlarda ciddi sorun yaratır. Açanda ikili destekle kontrat bir ölçüde mantıklıdır, ancak Açan Cevapçının renginde kısaysa kontratı kaldırması gerekir, oysa gidebilecek başka bir yer yoktur. Öte yandan Cevapçıda 6+ renkte olabilir ki, bu durumda Açanda şikan bile olsa en doğru yere gelinmiş demektir. Açan cevapçının renk kalitesini bilmediği için, ne yapacağını da bilemez.
İşte bu sorun, ABD'li oyuncu Leslie Bart tarafından kendi adıyla anılan bir Konvansiyonla çözülmeye çalışılmış, Konvansiyonun faydası sonra birçok oyuncunun da dikkatini çekerek  konvansiyonunu geliştirmesine neden olmuştur.

Bart Konvansiyonu  1 Pik açışları üzerine uygulanır;
1 Pik açan oyuncu Forsing 1 NT cevabı üzerine,
18-19 puanlı 5-3 -3-2 ellerle; 2 NT
18-19 punllı  6-3-2-2 yada 5-4-2-2 ellerle 2 NT der. 2 NT üzerine cevapçı açandan elini tarif etmesini ister. Açanın 3 Pik cevabı altılı pik ve 18-19 puanlı bir el, Açanın 3 kör-3 karo- 3 trefl cevabı 5 pik ve söylenen renkte 4 kart18-19 puanlı el gösterir.

1 Pik açan oyuncu 1 NT cevabı üzerine 12-17 puanlı ellerle 2 Trefl der, bu artifisyel bir deklare olup trefl kısa da olabilir. ( Tek istisna  eliniz 12-17 puan aralığında ve 2 onörlü 6 kart pikiniz varsa 2 pik deyiniz.)
Cevapçının 2 Trefle 2 Karo demesinin anlamı davet veya davete yakın gücü ( 9+-11 Hcp) ve aşağıdaki durumlardan birine uyan eli vardır ;



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder