29 Kasım 2016 Salı

Bir Trefl Açışına 1 Karo cevabı geldiğinde ; WALSH




WALSH CONVENTION Walsh Konvansiyonu,


1 Trefl – 1 Karo sekansının gelişmelerinde  kullanılan bu Konvansiyon  Western Scientific sisteminin kurucusu olan Rlchard Walsh  tarafından geliştirilmiştir. Walsh Konvansiyonu temelde, 1 Trefl  açışına, 6-10TP ile yani minimum  ellerle, Cevapçıda ne kadar uzun  karo veya ne kadar iyi Trefl  desteği olursa olsun, önce majör renklerini göstermesi prensibi üzerine kuruludur.


Trefl   desteği olması durumunda  zaten Ters Minör Destekleri  (  Inverted Minors ) gereği, Zon Davet veya daha zayıf elle  önce dörtlü majör gösterilir. Açan ise, dörtlü majörü olsa bile 4-4-3-2 ( Trefl  ve bir majör , veya üçlü  Trefl  ve her iki majör dörtlü) ve 4-3-3-3 (dörtlü majör) şeklinde dengeli el ve minör açış   puanıyla 1NT veya 18-19 0nör Puan  ile 2NT rebid eder.


Açanın 1 Karo  üzerine 1 Majör  rebidi  haliyle beşli Trefl  olacak şekilde 5-4-2-2 dolayısıyla yarı dengeli el belirtir. Bunun istisnası Açanda Karo  sek olacak şekilde 4-4-4-1 el varsa, 1 Karo cevabı üzerine Kör rebid etmesidir.


Açan  dörtlü majörü olmasına rağmen dengeli elle 1NT rebid edince, bir majör fitinin  kaçmayacağından emindir. Çünkü Cevapçı 11+Toplam Puan ile (bunu 13+OP, yani Zon Forsing ellerle oynayanlar da vardır) ikinci konuşmasında dörtlü majörünü gösterecek ve fit bulunacaktır. Cevapçı daha zayıf ise zaten dörtlü majörü yoktur, olsaydı  karo uzunluğundan bağımsız olarak  İlk konuşmasında mutlaka dörtlü majörünü gösterirdi.

1 NT diyerek Açanın dörtlü majörü gizlemiş olması, nihai 1NT kontratında Rakiplerin doğru   atağı bulmasını önlemeye yönelik olarak da önemli bir avantajdır. Diğer bir avantaj da , Açanın ikinci konuşmasının, Trefl uzunluğu hakkında bilgisi olmayan evapçıyı aydınlatmasıdır. Standart yaklaşımda, Açanın ikinci konuşmasından sonra bile, Açan minörünü tekrar etmediyse, Cevapçı hala Açanın  Trefl  uzunluğu hakkında bilgi sahibi değildir. Oysa Walsh oynandığında, 1 Karo üzerine Açanın 1 Majör  rebidi elinde 5+Trefl olduğunu açıkça gösterir. Ayrıca Cevapçının hangi durumlarda  1 Karo cevabı vereceği daha kesin kurallara bağlandığı için, 1 Trefl cevabı Açana Cevapçının  Karo uzunluğu hakkında da daha kesin bilgi verir.
Bir trefli açışına ortak bir karo ile cevap verdiginde, once elimizin dengeli olup olmadığını belirtecek şekilde konuşuyoruz. (Walsh) Yani dengeli elimiz varsa, uygun seviyede sanzatu dekla­re ederek bunu belirtiyoruz. 12-14 puan ile ISA, 18-19 puan ile de 2SA deklare ediyoruz. (15-17 puanumiz olunca  zaten I SA açıyoruz)

 Her iki deklarede de, majorlerin biri veya ikisi dörtlii olabilir. Ortak I ♦ karo cevabi verdiğine göre eğer 11 veya daha az puanı  varsa, dörtlii majorii yoktur. O zaman , dörtlii major deklare ederek fit araştırmasına gerek kalmaz. Puan gücümiizii belirterek, hangi seviyede sanzatu oynanacağına dair bir işaret vermiş oluruz. Rakiplere de, atak hakkmda yol gösterici bir konuşma yapmamış oluruz.

Dörtlii majorii varsa, karosu beşli veya daha uzundur ve açacak puanı  vardir. O zaman da, cevapçının reversii olarak, 2 trefli diyerek dortlii major araştırması yapacaktır. Bu §ekilde varsa 4-4 majör fitimizi buluruz.

Major bir renk deklare edersek veya ortağımızın karo cevabını yükseltirsek , elimizin dengesiz olduğunu, yani treflinin beşli ve diğer rengimizin dörtlii olduğunu belirtmiş oluruz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder